Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tandbederf: beter voorkomen dan genezen

tandbederf voorkomen

Cariës of tandbederf ontstaat wanneer de bacteriën die in tandplak zitten, suiker gaan metaboliseren zodat een zure tandplak ontstaat.

GENETISCHE EN OMGEVINGSFACTOREN

In de mond produceren bepaalde bacteriën zuren die de tanden verzwakken. Deze bacteriën kunnen zich vermenigvuldigen om tandplak te vormen dat zich aan de tanden hecht en voor de ontwikkeling van tandbederf zorgt. 

Sommige mensen hebben een meer genetische aanleg dan anderen om tandbederf te ontwikkelen: hun glazuur is dunner en dus zwakker, of hun slecht gealigneerde tanden zijn moeilijker te poetsen, enz. Zij moeten dan ook bijzonder veel zorg besteden aan hun tandverzorging.

Gesuikerde voedingsmiddelen en zuren die glazuurerosie veroorzaken, kunnen ook een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van tandbederf:

  • Dranken zoals vruchtensappen en frisdranken zijn van nature zuur.
  • Snoep, chips, koekjes, enz. zijn erg rijk aan suikers. Deze suikers worden door de bacteriën in zuur omgezet.

Deze zuren zijn sterk bijtend. Ze tasten het tandglazuur aan en stimuleren zo de ontwikkeling van tandbederf.

NEEM GOEDE GEWOONTEN AAN OM TANDBEDERF TE VOORKOMEN!

Zorg voor een goede mondhygiëne

Aan de genetische factoren kun je uiteraard weinig veranderen, maar toch is het mogelijk om de ontwikkeling van tandbederf te voorkomen door je op de omgevingsfactoren te concentreren. Een goede mondhygiëne is dan ook fundamenteel om cariës te snel af te zijn:

  • Poets je tanden minstens tweemaal per dag om tandplak te verwijderen.
  • Gebruik elke dag mondwater en floss om de plekjes te reinigen waar je moeilijk bij komt.

Meer informatie

Pas elke dag de juiste verzorgingspraktijken toe om tandbederf te voorkomen! Ontdek meer over goede hygiënische praktijken voor een gezonde mond.

BESCHERMENDE ROL VAN FLUORIDE

Fluoride is een doeltreffend middel om tandbederf te voorkomen. Door regelmatig fluoride te gebruiken, beperk je het risico om tandbederf te ontwikkelen. Fluoridetandpasta’s, mondspoelingen met fluoride en je dagelijkse voeding (kraanwater, bepaalde vissoorten en schaaldieren) helpen om je tandglazuur te verstevigen. Je tanden worden zo minder gevoelig voor zuuraanvallen en zijn dus minder vatbaar voor tandbederf!

JUISTE VOEDING

Afgezien van je dagelijkse reinigingsroutine kan ook je voeding de ontwikkeling van tandbederf in de hand werken. Om tandbederf te voorkomen wordt ten zeerste aangeraden om de consumptie van tussendoortjes, frisdranken, likeuren en zure vruchtensappen te beperken, en te kiezen voor een evenwichtige voeding.

Footnotes list: