Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fasen in de ontwikkeling van tandbederf

Tandbederf

Tandbederf is een ziekte die het tandglazuur – nota bene het hardste materiaal in het menselijk lichaam – kan vernietigen. Tandcariës tast geleidelijk elk deel van de tand aan en kan bijzonder ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. 

HOE ONTSTAAT TANDBEDERF?

Vele bacteriën zijn op natuurlijke wijze in het hele menselijke lichaam aanwezig. De meeste zijn ongevaarlijk en zelfs van essentieel belang voor het correct functioneren van het lichaam, en meer in het bijzonder de mond.

In de mond komen bacteriën, speeksel en etensresten samen op het oppervlak van de tanden waar ze tandplak vormen. Wordt die tandplak niet regelmatig verwijderd, dan kan dit het glazuur op het tandoppervlak aantasten. Zonder behandeling kan het tandbederf vervolgens de dieper liggende weefsels in de tand aantasten.

WAT ZIJN DE FASEN IN DE ONTWIKKELING VAN TANDBEDERF?

Fase 1: Tandbederf tast het glazuur aan. Dit is de harde substantie waarmee elke tand bedekt is. Deze eerste fase in de ontwikkeling van cariës is pijnloos en de symptomen zijn moeilijk waarneembaar. Zonder controle door de tandarts kan deze fase onopgemerkt blijven.

Fase 2: Het tandbederf tast de dentine (of het ivoor) aan. Dit is de substantie waaruit het grootste deel van de tand bestaat. In deze fase is cariës al pijnlijk. 

Fase 3: Tandbederf stopt niet bij de vernietiging van de dentine. Het kan vervolgens verdergaan tot bij de tandpulpa waar de bloedvaten en zenuwen zich bevinden. Deze infectie veroorzaakt heel erge tandpijn.

Fase 4: Als er niets wordt ondernomen, kan de cariës vervolgens het omliggende weefsel rond de tand gaan aantasten: ligamenten, bot en tandvlees. Zo ontstaat een tandabces – nog veel pijnlijker dan gewone tandpijn – waardoor de tand kan uitvallen. 

→ Praktisch advies 

Heb je last van een tand die wat gevoeliger is dan anders of voel je op de ene of andere manier pijn? Ga dan onmiddellijk naar je tandarts. Hij of zij zal eventueel een röntgenfoto nemen om tandcariës op te sporen.

Wanneer tandbederf zich pas begint te ontwikkelen, zijn kalkachtige witte vlekjes de eerste symptomen. Deze vlekken zijn niet makkelijk op te sporen. Ga dus naar de tandarts zodra je iets voelt. 

Footnotes list: