Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tandbederf behandelen: tandartsbehandelingen

tandbederf behandelen

Zodra er zich een gaatje gevormd heeft, kan tandbederf niet meer uit zichzelf genezen. Een bezoek aan de tandarts is dan noodzakelijk. De tandarts kiest de behandeling in functie van de ontwikkelingsfase waarin de aandoening zich bevindt. Zit het gaatje er al een hele tijd, dan heeft je tand er al langer onder te lijden gehad en zal de interventie van de tandarts ingrijpender zijn. Tandbederf kan maar beter zo snel mogelijk worden aangepakt als je je tanden gezond wil houden. 

FASEN 1 EN 2 EENVOUDIG TANDBEDERF 

Heeft het tandbederf uitsluitend het glazuur en de dentine aangetast? Dan verwijdert de tandarts het beschadigde weefsel en vult de gaatjes. De meest gebruikte materialen voor deze ‘vullingen’ zijn:

  • Tandamalgamen: zilverkleurig, bevatten zilver en kwik, en zijn enkele uren na het aanbrengen uitgehard.
  • Composietharsen: hebben de natuurlijke kleur van een tand en worden onmiddellijk hard.
  • Inlays en onlays: deze inlegvullingen van keramiek of metaal worden van een afdruk van de tand gemaakt en zijn duurder dan amalgamen en composieten.

Welke techniek de tandarts ook voorstelt, het is altijd de bedoeling om de verdere verspreiding van het tandbederf te stoppen. Er moet een perfecte afsluiting worden gewaarborgd, zodat de ziekte geen kans krijgt om terug te keren.

BEHANDELING VAN GAATJES: EEN COMPOSIET PLAATSEN

 

 

FASE 3: TANDPIJN

Wanneer het tandbederf de tandpulpa aangetast heeft, moet de tandarts de tandzenuw verwijderen en vervolgens het wortelkanaal ontsmetten voordat hij/zij dit opvult. De tand is dan ontzenuwd. 

WORTELKANAALBEHANDELING

 


 

FASE 4: TANDABCES

In laatste instantie rest de tandarts geen andere keuze meer dan de hele tand te verwijderen en te vervangen door een implantaat.

→ Praktisch advies

Voel je pijn aan een reeds behandelde tand? Aarzel dan niet en bel onmiddellijk je tandarts! Zelfs als je een gaatje door een tandarts hebt laten behandelen, kan het jaren later namelijk opnieuw geïnfecteerd raken! Onder een vulling kunnen zich namelijk bacteriën opstapelen. Het tandbederf kan dan verdergaan zodat je opnieuw pijn hebt.

Als je tand werd ontzenuwd, dan zul je de pijn niet voelen. Toch kan de infectie ernstig zijn. Je tandarts ontdekt zo’n infectie tijdens je jaarlijkse controle.

Footnotes list: