Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gele tanden: waarom verkleuren ze?

oplossingen voor gele tanden

Tanden verliezen doorheen de tijd vaak hun glans en worden geel of vertonen vlekken. De schuldigen? In de meeste gevallen zijn gele tanden toe te schrijven aan externe verkleuringsfactoren die verband houden met voeding. Zij maken de tanden doffer, waardoor ze steeds geler worden.

JE GEBIT: EEN ERFSTUK

De genen bepalen de aanvankelijke kleur van de tanden en hun evolutie bij het ouder worden. Ze hebben niet alleen een invloed op de transparantie van de tanden, maar ook op de dikte die rechtstreeks verantwoordelijk is voor de kleur. 

→ Praktisch advies

Een ondoorzichtige en dikke tand reageert beter op bleekbehandelingen bij de tandarts. Transparantie is het enige element dat niet kan worden gecorrigeerd door een bleekbehandeling. Ga langs bij je tandarts zodat die kan bepalen welke oorzaak aan de basis van de verkleuring van je tanden ligt.

VOEDINGSGEWOONTEN ONDER DE LOEP

Sommige voedingsgewoonten zoals de regelmatige consumptie van rode wijn, koffie, thee, cola of andere gekleurde dranken tasten de kleur van de tanden aan. Ze hebben een invloed op 2 niveaus:

1. Overdreven hoeveelheden koffie en thee laten op je tanden een aanslag achter die uiteindelijk het glazuur binnendringt.
 

2. Zure voedingsmiddelen zoals citrusvruchten of azijn dragen bij tot de erosie van het glazuur. Resultaat: het tandglazuur wordt dunner en transparant. Daardoor wordt de dentine – die geel van kleur is – beter zichtbaar door het glazuur. De tanden zien er dan geler uit.

→ Praktisch advies

Omdat de gele kleur van je tanden deels aan slechte voedingsgewoonten te wijten is, is de eerste stap om gele tanden te voorkomen eenvoudig: beperk de consumptie van voedingsmiddelen die de tanden doen vergelen. Je hoeft thee, koffie of zure voedingsmiddelen niet volledig van je menu te schrappen. Overdrijf er gewoon niet mee!

TANDSTEEN: EEN FACTOR DIE MEESPEELT IN DE VERKLEURING VAN TANDEN

Na elke maaltijd vormt er zich tandplak op de tanden. Bacteriën, speeksel en etensresten vormen samen een film (biofilm) die aan de basis van de tand verhardt tot tandplak. Wanneer deze tandplak verkalkt, ontstaat wat we ‘tandsteen’ noemen. Tandsteen bedreigt niet alleen de gezondheid van de tanden en het tandvlees, maar heeft ook een esthetische impact. Het zorgt er namelijk voor dat de tanden er een beetje grijs uitzien. Tandsteen ontstaat bij de ene mens sneller dan bij de andere, afhankelijk van een aantal factoren:

  • Kwaliteit van het poetsen: naarmate tandplak beter wordt verwijderd, krijgt tandsteen minder kans om zich te ontwikkelen.
  • Speeksel: afhankelijk van de pH-waarde, de buffercapaciteit, de hoeveelheid, enz..
  • Exogene factoren: roken, straling en sommige geneesmiddelen kunnen een toename of afname van de speekselstroom veroorzaken en hebben dus een verhoogd risico op de ontwikkeling van tandplak en tandsteen. 

MEDICATIE WAARDOOR DE TANDEN VERGELEN

Bepaalde geneesmiddelen kunnen zorgen voor vlekken op de tanden. Tetracycline (een antibioticum) kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er donkergrijze of bruine strepen op de tanden verschijnen. 

Fluoride helpt om tandbederf tegen te gaan. Daarom wordt aanbevolen om fluoridesupplementen aan kinderen te geven. Wanneer de tanden zich vormen, kan een overdreven fluoride-inname (via fluoridetandpasta’s, fluoriderijk drinkwater of voorgeschreven supplementen) echter tot fluorose leiden. Dit manifesteert zich in de vorm van witte vlekjes op de tanden. 

GELE TANDEN ALS GEVOLG VAN EEN SLAG OF EEN BARST

Knarsetanden, valpartijen en verwondingen kunnen de directe oorzaak zijn van barsten en microbarstjes in het tandglazuur. Deze scheurtjes zijn ideale plekjes voor de afzetting van aanslag die het gebit doffer maakt.

Footnotes list: