Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Breng regelmatig een bezoek aan je tandarts

Tandartsbezoek

Regelmatig een bezoek brengen aan je tandarts is belangrijk om je tanden en mond gezond te houden. Je tandarts zal je vertellen hoe regelmatig je op controle moet komen. Heel wat mensen gaan niet regelmatig genoeg bij een tandarts langs.

 

WAAROM MOET JE REGELMATIG OP CONTROLE BIJ DE TANDARTS?

Een tandarts of tandhygiënist zal de tandsteen verwijderen die zich op het oppervlak van de tanden vormt. Dat is nodig om tandvleesontstekingen en verkleurde tanden te voorkomen.

Tandsteen ontstaat door de accumulatie van mineralen in het speeksel en is het resultaat van tandplak. Tandplak is de afzetting op je tanden die ontstaat door speekselproteïnen, bacteriën, complexe suikers en zuren.

Poetsen, flossen en het dagelijks gebruik van mondwater kunnen de afzetting verminderen, maar kunnen tandplak dat al op de tanden zit niet verwijderen. Zonder zorgvuldige mondhygiëne kan tandplak zich langdurig op de tanden vastzetten en opbouwen.

Wanneer zich tandsteen heeft gevormd, moet het door een tandarts of tandhygiënist worden verwijderd. Tandsteen is één van de factoren die verantwoordelijk zijn voor tandvleesontstekingen of gingivitis en de verkleuring van tanden. Het is ten zeerste aangeraden om regelmatig een tandarts op te zoeken. 

REGELMATIGE CONTROLES

Preventie en behandeling: dat is de taak van de tandarts. Allereerst heeft hij/zij informatie nodig over:

  • Kenmerken van je mond.
  • Eet- en drinkgewoonten.
  • Eventuele medicatie.

Op basis van die informatie kan je tandarts advies geven over goede mondverzorgingsgewoonten en je helpen om ze in je dagelijks leven te integreren. Zo leer je hoe je je tanden correct poetst en hoe je dagelijkse mondspoelingen gebruikt.

Ga regelmatig op controle bij je tandarts. Vergeet ook niet dat tandartsbezoeken voor kinderen al vanaf zeer jonge leeftijd aanbevolen worden. 

AANSLAG VERWIJDEREN OM TANDEN EN TANDVLEES TE BESCHERMEN

Je tandarts kan tijdens de controles de aanslag van je tanden verwijderen. Dit betekent dat hij/zij het tandsteen weghaalt met een schrapertje of met behulp van een ultrasoon apparaat. Daarna worden de schoongemaakte oppervlakken gepolijst zodat de tanden weer mooi glanzen. 

BEHANDELING OM GAATJES TE VOORKOMEN

De tandarts behandelt en verzacht het ongemak dat door gaatjes wordt veroorzaakt en voorkomt daarmee erger. Het tandbederfproces kan worden gestopt door de tussenkomst van een tandarts. Hoe sneller gaatjes worden ontdekt en behandeld, des te langer blijven je tanden gezond.

Footnotes list: