Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Oorzaken van gevoelige tanden

Een normale, gezonde tand is spijkerhard. De harde beschermingslaag (glazuur) is één van de hardste stoffen in het menselijk lichaam en beschermt tegen gevoeligheid. Het glazuur moet de zachtere binnenkant van de tand afschermen, waar de zenuwen en de bloedtoevoer zitten.

Als je tandglazuur dunner wordt door tanderosie, komen de delen onder het glazuur (dentine) bloot te liggen. Hierdoor kunnen prikkels zoals koude, warmte, suiker en zuurhoudend voedsel via de blootliggende dentinekanaaltjes direct naar de tandzenuw geleid worden. Dit uit zich in een korte, stekende pijn in één of meerdere tanden. Een andere veelvoorkomende oorzaak van tandgevoeligheid is terugtrekkend tandvlees.

  1. Tandglazuur
  2. Dentine
  3. Blootliggende dentinekanaaltje
  4. Tandzenuw
  5. Teruggetrokken tandvlees

Enkele voorbeelden van oorzaken van tandgevoeligheid:

  • Veelvuldige consumptie van voedingsmiddelen en dranken waardoor de glazuurlaag wegslijt en er zuurerosie ontstaat.
  • Gesuikerde voedingsmiddelen die de groei van bacteriën stimuleren waardoor het tandvlees terugwijkt en gevoelige zones bloot komen te liggen.
  • Te hard poetsen waardoor het tandglazuur afslijt.

Mensen die last hebben van gevoelige tanden, zullen bepaalde handelingen zoals eten, drinken en tandenpoetsen vermijden om pijn te verkomen. Hierdoor komen ze vaak in een vicieuze cirkel terecht. Door het onvoldoende reinigen van de tanden, krijgt tandplak meer kans om zich op te bouwen, ontstaan meer tandvleesontstekingen en trekt het tandvlees terug. Hierdoor neemt de pijn toe.

Gerelateerde artikels:

Footnotes list: