Melktanden zijn belangrijk voor de goede ontwikkeling van kinderen. We moeten er dan ook goed voor zorgen. Welke rol spelen ze? Wat moet je doen om ze gezond te houden? Wat is de beste poetstechniek voor babytandjes? Hoe help je je kind om van jongs af aan goede poetsgewoonten aan te leren? Alle antwoorden op deze vragen vind je hier!
LEVENSBELANGRIJKE ROL VAN MELKTANDEN
Mensen krijgen achtereenvolgens 2 sets tanden. De eerste reeks noemen we meestal ‘melktanden’. Ze verschijnen over het algemeen tussen 6 maanden en tweeënhalf jaar. Het zijn tijdelijke tanden. In totaal heeft een kind 20 melktanden, waarvan:
- 8 snijtanden.
- 4 hoektanden.
- 8 kiezen.
Kinderen houden hun melktanden weliswaar niet zo lang, maar toch zijn ze van levensbelang voor hun ontwikkeling. Ze dragen bij tot de spraak- en taalontwikkeling, de alignering van de vaste tanden en de ontwikkeling van de kauwfunctie.
ZWAKTE VAN MELKTANDEN
Bij zeer jonge kinderen zijn melktanden veel stomper dan de vaste tanden later. Het tandglazuur en de dentine zijn dunner en minder gemineraliseerd, waardoor ze makkelijker gaatjes ontwikkelen.
Het is daarom erg belangrijk om melktanden goed te verzorgen en kinderen de basisbeginselen van een gezonde voeding bij te brengen:
- Matig de consumptie van gesuikerde voedingsmiddelen.
- Poets voldoende.
- Breng regelmatig een bezoek aan de tandarts vanaf jonge leeftijd.
Deze factoren hebben zelfs een invloed op de ontwikkeling van gaatjes tijdens de adolescentie!
SPECIFIEKE AANPAK VOOR KINDEREN
Van het poetsen van de eerste tandjes tot het eerste bezoek aan de tandarts: alles over de verzorging van kindertandjes.
Een regelmatige tandverzorgingsroutine is van essentieel belang voor een gezond gebit. Volg onderstaande tips en help de tanden van je kids te beschermen tegen tandbederf:
- Ga met een zachte tandenborstel over het tandvlees van je baby wanneer je hem een badje geeft, of laat je baby het onder jouw toezicht zelf eens proberen. Zo wordt tanden poetsen meteen een onderdeel van de wasroutine.
- Gebruik fluoridetandpasta zodra de eerste melktandjes verschijnen (meestal rond de leeftijd van 6 maanden, maar soms ook vroeger of later). Het is belangrijk dat je een fluoridepasta gebruikt omdat die helpt om tandbederf te voorkomen en onder controle te houden.
-
Hanteer de juiste dosis en soort tandpasta:
Kinderen jonger dan 3: een likje gezinstandpasta die minstens 1.000 ppm (deeltjes per miljoen) fluoride bevat. Tandpasta met minder fluoride is niet zo doeltreffend in het voorkomen van tandbederf.
Kinderen tussen 3 en 7 jaar oud: erwtje tandpasta met 1.350 à 1.500 ppm fluoride. Controleer de verpakking van de tandpasta of informeer bij je tandarts.
- Zorg ervoor dat je kind geen tandpasta eet en niet aan de tube likt.
- Poets de tanden van je kind tweemaal per dag gedurende minstens 2 minuten, eenmaal voor het slapengaan en nog minstens 1 keer overdag. Moedig je kind aan om de overtollige tandpasta uit te spuwen, maar laat het niet met veel water spoelen.
- Controleer hoe je kind zijn tanden poetst totdat het 7 of 8 jaar oud is, ofwel door zelf de tandjes te poetsen, ofwel door toe te kijken wanneer je kind al oud genoeg is om het zelf te doen. Zodra het 7 of 8 jaar oud is, moet een kind zijn eigen tanden kunnen poetsen, maar het blijft een goed idee om het een beetje in de gaten te houden. Zo kun je er zeker van zijn dat je kind inderdaad 2 volle minuten flink poetst.
Gaatjes worden veroorzaakt door zuurproducerende bacteriën in de mond. Het zuur tast het tandglazuur aan waardoor kleine witte vlekjes ontstaan. Ze vallen niet zo op, maar zijn toch nog met het blote oog zichtbaar. Wil je je baby’s tandjes laten nakijken op tekenen van tandbederf vóór de eerste officiële tandcontrole, ga dan langs bij een tandarts, een pediater of een huisarts.
Melktanden beginnen uit te vallen vanaf de leeftijd van 5 of 6 jaar. De laatste melktanden vallen uit rond de leeftijd van 10 of 11 jaar. Vanaf hun 6e krijgen kinderen nieuwe tanden. Daarom raden we aan om vanaf dan nieuwe mondhygiënegewoonten aan te nemen.