De hoofdoorzaak van ontstoken tandvlees is de langdurige afzetting van tandplak. Een goede tandhygiëne helpt dus om je tandvlees gezond te houden doordat je continu tandplak verwijdert die zich na elke maaltijd vormt. Tandenpoetsen, flossen, ragers, stokers en dagelijks gebruik van mondwater helpen allemaal om tandplak effectief te bestrijden.
Wij adviseren om LISTERINE® Tand en Tandvlees Bescherming mondspoeling te gebruiken als onderdeel van je dagelijkse routine. De extra fluoride in de formule helpt om je tanden te versterken tegen cariës en voorkomt tandvleesproblemen door tandplak te verminderen.
Ook tandsteen kan ertoe leiden dat het tandvlees ontstoken of geïnfecteerd raakt. Het is dan ook een goede gewoonte om 2 keer per jaar langs te gaan bij de tandarts zodat er zich geen tandsteen kan vormen.
ONTSTOKEN TANDVLEES: BOOSDOENERS
Naast de individuele, genetische aanleg bestaan er factoren waardoor de tandvleesontsteking kan verergeren. Sommige daarvan kun je onder controle houden zoals roken, een vitamine C-tekort of een vitamine B3-tekort. Maar aan andere factoren kun je weinig veranderen:
- Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap (zwangerschapsparodontitis), menopauze en de inname van orale contraceptiva.
- Inname van geneesmiddelen tegen epilepsie en immunosuppresiva.
- Sommige systemische ziekten zoals diabetes, leukemie en aids.
- Tandkroon of slecht afgewerkte tandvulling.
- Specifieke stand van de tanden. Overlappende tanden bemoeilijken de verwijdering van tandplak bij het tandenpoetsen.
ROKEN EN DE GEVOLGEN ERVAN
Tandvlees verzwakt door roken. Door sigarettenrook reageert het lichaam anders op aanvallen van bacteriën die verantwoordelijk zijn voor parodontitis en tandvleesaandoeningen. Het risico om tandvleesontsteking en later parodontitis te krijgen, neemt bij rokers toe zolang ze roken. Hoe langer je dus rookt, hoe groter de kans dat er tandvleesontsteking of parodontitis ontstaat. Zodra je stopt met roken neemt het risico af.