Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tandvleesontsteking: een vaak voorkomende aandoening

symptomen van tandvleesontsteking

Tandvleesontsteking (gingivitis) is een ontsteking van het tandvlees, het weefsel rond de tanden. Het tandvlees ziet er daardoor rood en gezwollen uit. Bloedend tandvlees bij het tandenpoetsen is vaak het eerste symptoom van deze ontsteking. Tandvleesontsteking kan bij iedereen op eender welke leeftijd voorkomen. In het begin is de kwaal niet pijnlijk. Daar kan verandering in komen wanneer je de ontsteking niet behandelt.

Om tandvleesontsteking te voorkomen moet je elke dag tandenpoetsen en mondwater gebruiken. Wij adviseren om LISTERINE® Tand en Tandvlees Bescherming te gebruiken. De extra fluoride in deze formule helpt om je tanden te sterken tegen cariës en voorkomt problemen door te helpen met het verwijderen van tandplak, de hoofdoorzaak van tandvleesontsteking.

3 STADIA VAN TANDVLEESONTSTEKING (GINGIVITIS)

De vorming van tandplak aan de tandvleesrand is de hoofdoorzaak van tandvleesontsteking. Tandplak bevat bacteriën die het tandvlees aanvallen en infecteren.

Er bestaan 3 stadia van gingivitis, elk met bepaalde symptomen:

  • Stadium 1: initiële beschadiging
    Het tandvlees is maar licht ontstoken. Tandenpoetsen leidt tot lichte bloedingen. Het valt nauwelijks op dat het tandvlees er rood uitziet.
  • Stadium 2: vroege beschadiging
    Er is sprake van een matige tandvleesontsteking. Het tandvlees bloedt meer bij het tandenpoetsen, ziet er rood uit en begint te zwellen. 
  • Stadium 3: gevorderde beschadiging
    Het tandvlees is ernstig ontstoken en bloedt spontaan. Het bindweefsel dat het tandvlees aan de tand hecht, is aangetast. Nu het tandvlees niet langer vastgehecht is aan het tandoppervlak verwijdt de sulcus gingivalis (de spleet tussen het tandvlees en de tand).

Tandvleesontsteking is omkeerbaar. Omdat de hoofdoorzaak van gingivitis tandplak is, kunnen een tandartsbezoek en goede mondhygiëne het probleem helpen oplossen. 

TANDEN EN TANDVLEES AANGETAST DOOR TANDVLEESONTSTEKING (LINKS) EN PARODONTITIS (RECHTS)

NA TANDVLEESONTSTEKING: PARODONTITIS

Gebeurt er niets tegen tandplak en bacteriën, dan kunnen ze het steunweefsel rond de tanden, het parodontium (tandvlees, alveolair bot, parodontaal ligament en wortelcement) ondermijnen.

De infectie verspreidt zich en kan zelfs de ligamenten van de tand en het omringende weefsel vernietigen: het tandvlees komt geleidelijk los van de tand. In deze fase spreekt men ook van terugtrekkend tandvlees. De ruimte die ontstaat, noemt men parodontale pocket. Het tandvlees is dan zo ernstig gezwollen, rood en gevoelig dat kauwen nog maar moeilijk lukt. 

De ontsteking bereikt het alveolaire bot ter hoogte van de tandwortel en valt die aan. De tand komt los te staan en valt uiteindelijk uit.

We noemen deze fase parodontitis, de belangrijkste oorzaak van tandverlies bij volwassenen. In acute gevallen kunnen er zich abcessen vormen en kan de patiënt een slechte adem krijgen.

VAN TANDVLEESONTSTEKING NAAR PARODONTITIS

Niet alle gevallen van tandvleesontsteking (gingivitis) evolueren naar parodontitis. We weten niet precies hoe deze evolutie in zijn werk gaat. De hoeveelheid en agressie van de bacteriën en ook het immuunsysteem van de gastheer spelen een rol. Er zijn 2 vormen:

  • Chronische parodontitis: dit is de vaakst voorkomende vorm van parodontitis. Deze aandoening ontwikkelt zich geleidelijk aan tussen 30 en 40 jaar en vloeit voort uit gingivitis tijdens de adolescentie en later.
  • Acute parodontitis: deze vorm kan plots opkomen en breidt zich zeer snel uit.

Alleen de tandarts kan parodontitis behandelen. Wanneer je dus vaststelt dat je tandvlees rood is, bloedt, zwelt, pijn doet of je merkt dat je terugtrekkend tandvlees krijgt, moet je snel een afspraak maken bij de tandarts!

Footnotes list: